In beroep na strafvonnis

Hoger beroep en verzet

U bent niet eens met de einduitspraak
Als u het niet eens bent met de uitspraak in Eerste Aanleg zijn er nog stappen die u kunt ondernemen. Er zijn twee alternatieven mogelijk. U kunt hoger beroep instellen of in verzet komen tegen de einduitspraak.

Hoger Beroep
Het aanwenden van dit rechtsmiddel kan geschieden door een door u (veroordeelde) getekende akte van hoger beroep. Tevens kan uw advocaat of een derde, door middel van een door u getekende bijzondere volmacht, hoger beroep namens u instellen (art. 446 WvSv). 

De Officier van Justitie kan ook in beroep gaan tegen de einduitspraak. Voor benadeelde partijen van strafbare feiten schept de wet echter geen ruimte om in beroep te gaan tegen de eindbeslissing van de rechter. 

Indien de dagvaarding om op de zitting te verschijnen aan u in persoon is betekend of u op de zitting bent verschenen, kunt u hoger beroep aantekenen binnen een termijn van 14 dagen na de einduitspraak (art. 437 WvSv). In andere gevallen, kan beroep getekend worden uiterlijk 14 dagen nadat zich een omstandigheid heeft voorgedaan waaruit blijkt dat u, als veroordeelde, bekend bent met de einduitspraak.

Om hoger beroep tegen een einduitspraak aan te tekenen, dient u zich bij de balie van het gerecht te melden.

Verzet
Indien u niet op de zitting waarvoor u bent gedaagvaard verschijnt, kan de rechter in uw afwezigheid de zaak behandelen en vonnis wijzen. Dit wordt een vonnis bij verstek genoemd.

U kunt binnen 14 dagen na uitspraak bij verstek in verzet komen, mits de dagvaarding om op de zitting te verschijnen aan u in persoon is betekend. In andere gevallen kan in verzet worden gegaan uiterlijk 14 dagen nadat zich een omstandigheid heeft voorgedaan waaruit blijkt dat u, als veroordeelde, bekend bent met de einduitspraak (art. 429 WvSv).

Om een akte van verzet te tekenen dient u zich bij de balie van het gerecht te melden.

Benadeelde partij in een zaak

Inzage processtukken
Als benadeelde partij kunt u inzage nemen van de processtukken (art. 376 WvSv). Uw advocaat of een door u gevolmachtigd persoon kan dit ook namens u doen. Om een afspraak te maken voor inzage van de processtukken dient u contact op te nemen met de strafgriffie bij het gerecht. Op de dag van de afspraak dient u het formulier 'kennisgeving benadeelde partij' dat u van het Openbaar Ministerie hebt ontvangen mee te nemen, alsmede een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

Copyright 2019 Gemeenschappelijk Hof van Justitie
Menu